Saturday 7 February 2015

PUDING KARAMEL

 photo karamel.jpg







Bahan :


5 - keping roti
500 - ml fresh milk
5 - biji telur
1/2 - cwn gula
sedikit vanilla (optional)
Gule hangus secukupnya


Cara :-

1) Roti siat halus dan rendam dlm susu.Biar 20 minit.Kemudian lecek.
2) Dlm bekas lain pukul gula n telur sampai gula larut (gune whisker aje)
3) Campur bersama hingga sebati.then tuang dlm loyang yg berisi gula hangus.
4) Kukus dalam 40 minit.Api besar.
5) sejukkan dlm peti ais sebelum dihidangkan




[u]Gula Hangus[/u]

1 - cwn gula
1/2 - cwn air.

Cara :-

1) Masukkan gula dlm kuali yg bersih dan kering.Larutkan gula sehingga warnanya kekuningan.
2) Masuk air.....jgn terperanjat.....gula akan jadik macam hablur kristal.
3) kacau terus hingga gula cair semula.
4) tuang dlm loyang sejukkan.


Note : jgn biar gula jadik perang sangat .Nti rasenya pahit.Kekuningan just nice




No comments:

Post a Comment