Sunday 1 March 2015

APAM PISANG

 photo APAMPISANG.jpg


Buat malam makan tuk sarapan....betul2 sejuk baru sedap makan.....
Psssst....actually lepas aje masak 1/4 bhg dah kena bedal..=P~.







Bahan-bahannya :-
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang berangan (sederhana besar)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
secubit garam

Cara-caranya
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula (guna whisker jer)
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang besar.

Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.







 photo APAMBANANA.jpg




No comments:

Post a Comment