Thursday, 27 November 2014

ASAM PEDAS IKAN PARI

Orang Johor mesti pandai masak asam pedas....semua ikan air masin sedap dimasak ... Selalunya mak suke asam pedas ikan duri,pari or tenggiri....klu ikan duri or pari Arwah nenek selalu add lada hitam n sawi jeruk.....tapi mak xletak sbb mak sorangjek Mkn jeruk ni....n lada itam too hot tuk farhan..... Asam pedas ni klu mkn esoknya lagik mesera....patahkan biskut cream creaker... Pastu letak kicap manis.....nyum...nyum....klu letak cheesy wedges kat sebelah pun Mak xheran tau.....he3....





 photo 20141127_133531.jpg






Bahan :

1 keping ikan pari yg sederhana besar
20 tangkai cili kering } - rendam ngan air panas***
3 labu bwg besar }
3 ulas bwg putih }
1/2 inc halia } ------> kisar halus
1/4 inc kunyit }
1 inc belacan }
1 sb asam jawa ]
1 liter air ] ----> ramas bersama
1/2 kiub ikan bilis - optional
segenggam daun kesum
garam secukup rase
sedikit gula perang - tuk balance rase masam


Cara: 

1. Tumis bhn kis lar hingga garing,masuk air asam,garam
   dan gula
2. mendidih masuk ikan .renehkan hingga ikan empuk
3.masuk daun kesum gaul then matikan api.



Note :
- jgn tunggu hingga myk panas sgt nti bhn tergaring
- tuk masak mak selalu guna gula perang sbb lemak n
 xterlalu manis mcm gula putih
- kiub ikan bilis mak letak klu ikan xbape nak baru so air
manis ikan xbape rase.


*** lada kering mak selalu rebus,mendidih buang airnya,
didih lg buang air.supaya bhn kimia or kotoran hilang.


No comments:

Post a Comment