Bahan :
1 keping ikan pari yg sederhana besar
20 tangkai cili kering } - rendam ngan air panas***
3 labu bwg besar }
3 ulas bwg putih }
1/2 inc halia } ------> kisar halus
1/4 inc kunyit }
1 inc belacan }
1 sb asam jawa ]
1 liter air ] ----> ramas bersama
1/2 kiub ikan bilis - optional
segenggam daun kesum
garam secukup rase
sedikit gula perang - tuk balance rase masam
Cara:
1. Tumis bhn kis lar hingga garing,masuk air asam,garam
dan gula
2. mendidih masuk ikan .renehkan hingga ikan empuk
3.masuk daun kesum gaul then matikan api.
Note :
- jgn tunggu hingga myk panas sgt nti bhn tergaring
- tuk masak mak selalu guna gula perang sbb lemak n
xterlalu manis mcm gula putih
- kiub ikan bilis mak letak klu ikan xbape nak baru so air
manis ikan xbape rase.
*** lada kering mak selalu rebus,mendidih buang airnya,
didih lg buang air.supaya bhn kimia or kotoran hilang.
No comments:
Post a Comment