Sunday, 30 November 2014

SUP TULANG SINGAPURA

Sup tulang merah nie selalu dihidangkan dimajlis2 perkahwinan or kenduri....
Selalunya tulang kambing digunakan...yg dorang panggir gear box...

mak guna tulang lembu...klu guna kambing lg bess...
sedap dicicah dgn roti....nyum...nyum......


 photo 20141130_120311.jpg


Sumber : Rossya via noreen uk



Bahan :

3 kg tulang lembu + isi daging
1 sb rempah sup
3 biji kentang -rebus dan jadikan puree
3 senduk cili kisar
3 senduk tomato sos
1 biji telur - pukul sket
garam,gula n lada sulah secukup rase

bahan kisar :
6 ulas bwg putih
2 labu bwg besar
1 cm halia


Cara : 

1. Rebus tulang n daging bersama rempah sup sehingga empuk
2.Tumis lada then masuk bhn kisar,tumis sehingga garing.
3.masuk tulang ,sos dan stok daging (jgn tuang semua)
 cukup utk jadikkan sup yg pekat.
4.masuk garam,gula n lada sulah
5.masukkan puree kentang dan renehkan lagi
sehingga pekat.
6.masukkan telur,kacau dan matikan api

No comments:

Post a Comment