Sunday 15 February 2015

ACAR

 photo acar.jpg










Ini acar orang Johor,selalu dimakan bersama nasi minyak or bubur lambuk






Bahan :

1 - btg timun ----  } potong mancis
1 - btg karot }
1 - inci halia (jika suka)
2 biji lada merah}
5 biji bwg kecil ---) mayang
2 ulas bwg putih )




***Jika suka bole letak sengkuang





Perap bahan2 nie semalaman dgn garam.Esoknya toskan air yg keluar.

3 - biji bawang kecil }
1 - ulas bawang putih} ----> tumbuk halus
5- sudu besar pes lada kering
3 or 4 - sudu besar sos tomato
2 - sudu besar sos cili
3 or 4 - sudu gula perang
2 sudu besar cuka
 garam Secukup rasa


Cara :


Tumis lada kering,masuk bahan tumbuk.Biar hingga naik minyak.
Masuk sume sos,garam,gula,cuka n seterusnya bahan perap.
Masuk sedikit air jika perlu.








No comments:

Post a Comment