Ini acar orang Johor,selalu dimakan bersama nasi minyak or bubur lambuk
Bahan :
1 - btg timun ---- } potong mancis
1 - btg karot }
1 - inci halia (jika suka)
2 biji lada merah}
5 biji bwg kecil ---) mayang
2 ulas bwg putih )
***Jika suka bole letak sengkuang
Perap bahan2 nie semalaman dgn garam.Esoknya toskan air yg keluar.
3 - biji bawang kecil }
1 - ulas bawang putih} ----> tumbuk halus
5- sudu besar pes lada kering
3 or 4 - sudu besar sos tomato
2 - sudu besar sos cili
3 or 4 - sudu gula perang
2 sudu besar cuka
garam Secukup rasa
Cara :
Tumis lada kering,masuk bahan tumbuk.Biar hingga naik minyak.
Masuk sume sos,garam,gula,cuka n seterusnya bahan perap.
Masuk sedikit air jika perlu.
No comments:
Post a Comment