Thursday 5 February 2015

IKAN SAMBAL

 photo 20140912_143017.jpg



Nak perabiskan saki baki dlm freezer yg each item amountnyer sikit......
So jadik lauk sambal nie.....u allz suke....Alhamdulillah.....





Bahan :

3 ekor ikan (goreng dgn garam n kunyit)
2 biji lada merah*
5 biji cili padi*
1 sb cili paste*
5 helai daun limau purut*
Sedikit belacan *
1 btg serai * (ambil bhg putih yg lembut saje)
1 labu bwg besar - mayang (sebaiknya bwg holland)
2 Ulas bwg putih - belah 2 n ketuk sket
1 biji tomato - dadu

* kisar halus

Cara :

1) tumis bwg,wangi masukkan bhn kisar
2) bhn kisar sebati,perasakan dgn garam n gula
3) masukkan tomato,gaul rata.siap

- serai nak tau dah bhg lembut,bila kopik each layer pastu bendkan klu bole bend xyah kopik lg
Dpt tau dr chef mase tgk rancangan masakan....lupe name....yg iklan glo tuuuu.....






No comments:

Post a Comment