Saturday 7 February 2015

KUNG PAO CHICKEN


 photo kungpaochicken.jpg





Kalau makan chinese food tuk dinner function kat hotel mesti ade hidangan nie....
Memang sedap...masaknya pun bukanla susah....



Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inc panjang
2 biji bawang holland - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu

Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api










No comments:

Post a Comment