Versi - 1
Bahan :
1 - labu bawang besar
2- ulas bawang putih
1/2 - cm kunyit
5- biji lada kering - rendam dgn air panas
(kisar halus bahan atas)
1/2 kilo sotong
1 st sos tiram
sedikit air
2 - batang serai (titik) or 1 inc halia - potong mancis
garam secukup rase
Cara :
Siang sotong jgn dibuang dakwatnya.Tumis serai/halia dikuti bhn kisar.naik bau.masuk air then sotong.
Perasakan dengan garam n sos tiram.Sotong empuk.matikan api.
Note :- Kalau buang dakwat masak sotong mcm di atas pun sedap
Versi - 2
Bahan:-
1/2 kilo - sotong (jgn buang dakwat)
1 - labu bawang besar }-------> mayang
2 - ulas bawang putih }
2 - btg lada hidup }
2 - batang serai - titik or 1 inc halia potong mancis
1 st sos tiram
Air
Garam secukup rasa
Cara :-
Tumis serai , diikuti bhn mayang.masuk air then sotong
.Perasakan dengan garam n sos tiram
Sotong empuk.Angkat
No comments:
Post a Comment