Sunday 15 February 2015

GULAI DAGING

 photo GULAIDAGING.jpg




Sumber : Noreen-UK




Mak suke sangat lauk nie....klu pegi rumah org kawin yg ade buat nasik putih...mak suke amik lauk daging nie...tapi klu kat JB nie selalunya nasik minyak and nasik berayani....
Kalau buat kat dewan or tempat2 catering....jumpela lauk nie...biasenya org kat kg suke masak mase kenduri....
Bile teringat nasi putih...teringat mase pegi penang ......dorang masak nasik berperisa berlauk...
yg adik kakak nie ..sape lagik...Farhanla bole ckp....mak Farhan xnak nasik putihla farhan nak nasik minyak....merah kejap muke mak awak nie.....pastu mak ckp kat sini xde nasik minyak mcm JB....then baru dier akur....



Bahan-bahan:

500gm -daging lembu atau kambing - dipotong kiub
400gm -ubi kentang - dikupas dan dibelah 4 atau 6
1 - labu bawang besar - dihiris halus
1/2 cwn- santan pekat
1 sb - kerisik
5 kuntum - bunga cengkih
4 biji - buah pelaga
3cm - kulit kayu manis
3 - cawan air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 rempah:
1 sb - serbuk ketumbar
1 st - serbuk jintan putih
1 st - serbuk kunyit

Bahan2 kisar:
12-14 tangkai cili kering - direndam
1.5cm - halia
1 batang - serai
1cm - lengkuas

cara:

masukkan daging, bahan2 kisar, bahan2 rempah dan kerisik ke dalam mangkuk. gaulkan sebati. ketepikan
panaskan minyak di dalam periuk
masukkan bawang yang dihiris, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis. tumiskan sehingga naik bau
kemudian masukkan daging tadi dan tumiskan beberapa minit
tuangkan air dan renih dengan api yang kecil sehingga daging empuk
kemudian tuangkan santan dan kacaukan selama 2-3 min
setelah itu barulah dimasukkan ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk
hidangkan dengan nasi putih atau dengan roti










No comments:

Post a Comment