Friday 20 February 2015

MEE HAILAM

 photo HAILAM.jpg




Mee Hailam....emak punye stail.....emak agak2 aje ....dari perhatian n main rase2 mee hailam stail restoren kat opis mak dulu....



Bahan :-

1/2 - kilo mee kuning
3 - pokok sawi kailan/sawi biasa
3 - kuntum kecil bunga kobis
1 - batang karot-belah2 dan potong serong
3 - biji cili padi - belah 2 -buang biji (klu suka pedas lebihkan )
3 - ulas bwg putih ( belah 2 pepah dgn pisau)
1/2 - kiub ayam
1 - dada isi ayam
7 - ekor udang sederhana besar (ikut sukele...nak byk mane)
2 - sb sos tiram
1 - sb sos cili
1 - sb kicap pekat (karamel) - gaul dgn mee
1 - sk tepung jagung + 5 sudu air - untuk pekatkan kuah (optional)
minyak
air secukupnya
garam secukup rase

Cara :-


1) basuh and tos mee then gaulkan dgn kicap pekat sementara siapkan bhn2 lain.
2) panaskan minyak masukkan bwg putih ,cili padi wangi .then tuang air.
3) masuk semua bhn kecuali mee, kailan n udang
4) mendidih masuk kailan n mee.mendidih,masuk udang kecilkan api masukkan air tepung jagung
kacau rata .mendidih. angkat


No comments:

Post a Comment