Saturday 21 February 2015

PULUT KUNING


Resipi nie never fail me.....sedappp n lembut


Pulut kuning peberet abah....suka noo..
Selalu org dulu2 buat nie tuk special occasion....

Ade yg buat tuk acara yg kurafat....ialah org dulu2 mane kuat agama sgt...
In fact masih ade yg amalkan...xtau xpe dah tau buat berdosa...

 photo pulutkuning-1.jpg



So xyah lah tunggu special occasion baru nak buat....rasa nak mkn buat ajalar...


 photo pulutkuning.jpg





Sumber : Hanieliza fotopages



Bahan - bahan :

1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 sb kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.


1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula



Cara :


1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama at least 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulkan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk)
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.





No comments:

Post a Comment