Hari nie mak cuba resipi ayam penyet baru....for me each resipi
ade rasenya tersendiri....i like both....
Nasi seperti biasa mak masak nasi ayam.Tuari makan kat kopitiam istana nasinya
Pun nasi ayam....1st time mkn nasi ayam penyet kat luar yg nasinya nasi ayam.
mmg sedap akak sampai nangis mkn sambalnya.. mak okjek makkan kuat pedas...
Sumber : Amy via Citrasawan
Ade yg mak olah ikut citarasa sendiri
Walaupun keluarga kite xminat negok bola...tapi JDT tetap dihati tau..buktinya alas tuh......
Ape kena mengena nasi ayam penyet dgn JDT eek...suke2 hatijek........
Bahan2:-
1 ekor ayam - mak potong 8 bhg
Tempe
Kobis
timun
Bahan untuk rebusan ayam
50 gm bwg merah
30 gm bwg putih
20 gm lengkuas
10 kunyit
* Kisar semua bhn di atas*
500 ml santan
1 st garam
1 st gula
Cara :
Rebus ayam hingga pecah santan.matikan api.mak biarkan ayam
Rendam dlm air rebusan hingga tiba waktu goreng.
Sementara tu bole sedia nasi n sambal
Bahan untuk salut ayam
150 gm tepung beras
1 biji telur
200 ml air rebusan ayam
10 gm gula
10 gm garam
Satukan semua bhn atas.salut pada Ayam n tempe
Goreng sehingga kuning keemasan
Bahan untuk sambal
10 biji lada merah
10 biji cili padi
5 biji bwg merah - potong nipis
2 ulas bwg putih
2 biji tomato - belah 4
2 cm belacan
Garam n gula perang secukup rasa
Cara :
Goreng belacan.angkat.masuk bwg,cili n then tomato.
Sejukkan then kisar.masak sambal n perasa dgn garam n gula.
No comments:
Post a Comment