Friday 27 February 2015

NASI AYAM PENYET - VERSI 1


 photo NAYAM-1.jpg





Resipi  dari buku nie...
 photo rubiah.jpg



Simple yet sedaap....






NASI



Bahan-bahan :-

3 - cawan Beras Basmathi (rendam 20 minit)
4 - cawan air *****

4 - Ulas bwg putih}              
1 - inci halia } ----> tumbuk halus

2 - sudu besar air halia ( dari 2 inci halia)

1 kuntum - Bunga lawang
1 btg - kayu manis
3 - kuntum bunga cengkih
1 - biji buah pelaga

1- kiub ayam


Cara :

1) Pijarkan minyak,masuk bahan tumis,masuk bahan yg ditumbuk wangi masuk air halia.
2) masukkan air,beras,kiub ayam,garam.
3) Mendidih tuangkan dlm rice cooker,masak macam biasa.



***** Air mak gune air air rebusan ayam



AYAM PENYET



1 - ekor ayam
1/2 - inci halia
3 btg - serai
5 - ulas bwg putih
2 - sb serbuk kunyit
1- sb ketumbar }
1 - st jintan kasar }----> yg nie mak tambah
1- st jintan halus }
garam secukup rasa.



Cara membuatnya :-


1) Ayam potong 4 atau 6 (mak potong 12....mesera sket)
2) Kisar semua bhn then lumur pada ayam.Perap at least 1 jam (lagik lama lagi sedap)
3) Kukus 15 minit.Then goreng hingga garing
4) Angkat penyekkan dan hidangkan


Note : Kalau rebus ayam then perap ngan rempah tu pun bole.....mak dah try dua2 cara nie
rasanya sama.....kalau rebus dulu bole amik air stok ayam untuk nasik n sop
Kalau perap pade ayam tanpa rebus pun sedap,tapi mak perap semalaman



Bahan2 sampingan


Tempe goreng
tahu goreng
timun
kacang panjang
kobis

sayur2 tu makan raw tau....jgn rebus plak........




SAMBAL


10 - biji cili merah
10 - biji cili padi
2 - inci belacan bakar -----> mak goreng aje
1 - sb gula putih
1 sb - jus limau nipis/lemon
sedikit garam
1 - sb petis -----> yg nie mak tambah



Blend kering lada n belacaan.Then campur gula,garam n jus limau serta petis.


Note : bahan kat atas mak dah ganda 2x .dari resipi asal....kalau resipi asal mcm xcukup sambalnya.....







No comments:

Post a Comment