Tuesday 16 December 2014

AYAM SAMBAL WANGI ALA EMAK

Mak awak klu xde pedas mane bole...so masak lauk ayam nie jugak
selain ayam kicap.

idea lauk nie dtg dari restoren dpn opis mak dulu...suke lauk nie...
die gune ikan kacang....6

so dari rase2 dpt agak bhn2 digunakan....Alhamdulillah menjadi...
mak nie ikut arwah nenek agaknyer....arwah nenek dulu pun camtu...
then masak xde sukatan....

sbb tu mak create blog ni....setelah dapuremak fotopages xleh acess....
resipi ade kat buku n file jgk...

tapikan budak sekrgkan suke ngadap tipon.....




 photo IKANSAMBAL-1.jpg







Bahan :

1/2 ekor ayam /3 kpg ikan - goreng garam n kunyit
5 helai daun limau purutv- mayang
garam n gula secukup rasa
sedikit air - jika perlu

bahan2 kisar :

7 bijir lada merah
3 biji lada hijau
9 biji cili padi
1 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1/2 inc belacan




 photo 20141217_145022.jpg
Cara :

Tumis bhn kisar,wangi masuk gula,garam n daun limau.
masuk ayam/ikan,reneh hingga kuah pekat sedikit.angkat

No comments:

Post a Comment