Lauk nie sedap sgt...wlu namenya 3 rasa tapi rasanya lebih dari 3 rasa.....
Dah jadik peberet ....mak prefer klu dgn ikan talapia merah...kalau guna
Ikan kerisi yg beso2 pun sedap....
Sosnya mak selalu gandakan 3x sbb u allz suke byk sos......
Sumber : Masak ape @ Suria
Bahan :
1 ekor ikan siakap
3 ulas bwg putih - cincang halus
2 helai daun limau purut - buang arinya
1 btg bunga kantan - mayang
5 btg cili padi - potong bulat
1 sb sos ikan
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 mangkuk kecil nenas - potong dadu - mak gune nenas tin 3 gelung
1 mangkuk kecil tomato - potong dadu - 2 biji
garam n gula secukup rasa
4 sb jus nenas - nie mak add
1 biji telur
1 sb tpg jagung
Cara :
1.lumur ikan dgn garam,salut dgn tepung jagung n telur.goring garing angkat
2.tumis bwg putih,cili padi,daun limau n bunga kantan.masuk sos tomato n cili then jus nenas.
3.masuk sos ikan,nenas n tomato.perasakan dgn garam dan gula.
4.sebati,angkat n tuang atas ikan
No comments:
Post a Comment