Monday 15 December 2014

KARI DAGING

lauk kari mcm jugak asam pedas bole dimasak dgn ikan,ayam n daging...
mak klu lauk berempah nie kurang minat.....tapi nie akak punya peberet....nak2 klu
kari ayam......







 photo karidaging.jpg







Bahan :

1/2 kilo daging - rebus empuk klu x pki daging pinang
1 labu bwg besar }
3 ulas bwg putih }-----> kisar halus
1/2 inc halia }
2 sb mungkum rempah kari - satukan dgn bhn kisar
1 btg kayu manis
3 bunga cengkih
2 biji pelaga
1 bunga lawang
1 pelepah daun kari
2 biji kentang - potong 6
1 liter santan - dari 1.5 biji kelapa




Cara :

1.tumis rempah 4 sekawan then masuk bhn kisar n daun kari
2.naik minyak,masukkan santan,mendidih masukkan daging n
kentang.perasakan dgn garam
3.renehkan sehingga kentang empuk n kuah pekat.


note : klu gune santan segar letak senduk besi klu malas nak kacau
sentiasa untuk elak santan pecah minyak (jadik berketul2)







No comments:

Post a Comment