Wednesday 17 December 2014

GULAI NASI BERLAUK

uWalau bhnnya lebih kurang sama dgn masak kuali....
tapi bila xditumis rasenya jadik berlainan....sedap sgt....

makan dgn ulam wiz sambal belacan.....peeerghhh...
abis berkilo2 kalori msk dlm badan.....



 photo 20141219_135657.jpg







Sumber : MYR VIA MASAM MANIS


Bahan :

4 ekor ikan kembong
2 ulas bwg merah }
3 ulas bwg putih }----> kisar halus
3 hiris lengkuas }
1 st lada paste
200 ml santan pekat
1 cwn air
1 keping asam keping
1 biji lada merah - belah 2
sedikit serbuk kunyit
garam n gula secukup rasa


-renehkan semua bhn hingga kuah pekat sedikit.
matikan api angkat



 photo 20141219_142735.jpg



sejak mkn nasi ayam penyet baru tahu kobis ni sedap
buat ulam.....farhan pun suke....manis katenya...
bujang mak nie ape saje mak dier suke dier cube mkn....



Sambal belacan :
5 biji lada merah
5 biji cili padi
1/2 inc belacan - bakar - mak gorengjek
1 st petis
garam n gula secukup rasa.








No comments:

Post a Comment