Sunday 25 January 2015

APAM GULA MERAH

 photo apam-1.jpg





Sumber :- Rinnchan fotopages


Bahan-bahan:
3 cawan air
1 cawan gula merah (gula timbang)
1 cawan gula perang
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.


Part Gule tu mak modified sebab kalau resipi asal kurang manis....
One of my peberat kuih......selalu kalau beli berhinggit2......gupe2 sonang beno nak membuatnya
Kate abah ibu shikin pun suke.....selalu kirim abah beli kat sekolah mase abah kecik dulu.....




Note : kalau mase masuk tepung berketul2....tapis....then kacau dengan senduk tekan bintil2 hingga larut....kalau tidak mase potong akan nampak tepung yg tak larut.....





No comments:

Post a Comment