Friday 16 January 2015

UDANG MASAK UNGKEP

Masak ungkep patutnya mcm kuah rendang...pekat....
Tapi biasala klu xberkuah...nti u allz komplen...

Pestime buat dulu pki susu cair n mak lebihkan 2x ganda susunya...
Kali nie buat mak gune 1 liter santan dari 2 biji kelapa...still sedap...
Mcm mkn lauk lemak ketam.....=P~

Mkn ngan nasi baryani..berempah so mak xgandakan bhn Masak...just lebihkan kuah...



 photo 20150121_140002-1.jpg




Bahan :
1/2 kilo udang
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan putih
1/2  cwn Susu cair or santan
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar (mak tambah)
garam secukupnya


Bhn kisar :

3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 btg serai
Sedikit serbuk kunyit
2 tangkai daun kari


Cara :

1.perap udang dgn semua bhn keculi santan
2.tumis bhn perap,udang tukar warna masuk santan n garam.
3. Renehkan hingga kuah sedikit pekat.matikan api masuk daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment