Masak ungkep patutnya mcm kuah rendang...pekat....
Tapi biasala klu xberkuah...nti u allz komplen...
Pestime buat dulu pki susu cair n mak lebihkan 2x ganda susunya...
Kali nie buat mak gune 1 liter santan dari 2 biji kelapa...still sedap...
Mcm mkn lauk lemak ketam.....
Mkn ngan nasi baryani..berempah so mak xgandakan bhn Masak...just lebihkan kuah...
Bahan :
1/2 kilo udang
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan putih
1/2 cwn Susu cair or santan
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar (mak tambah)
garam secukupnya
Bhn kisar :
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 btg serai
Sedikit serbuk kunyit
2 tangkai daun kari
Cara :
1.perap udang dgn semua bhn keculi santan
2.tumis bhn perap,udang tukar warna masuk santan n garam.
3. Renehkan hingga kuah sedikit pekat.matikan api masuk daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment