Friday 16 January 2015

TENGGIRI SAMBAL MADU

Actually resipi nie ialah resipi ayam madu dari buku resipi Rubiah Suparman...
Name aje lain...rasenya mcm ayam masak merah orang kenduri kawin....

Sedap sangat resipi nie...sejak pestime buat me stick to this resipi
For ayam masak merah.....
Masa masak kak Jehan tunang...semua suke....

Selalu klu masak nasi baryani mesti ganding dgn daging baryani n ayam
Masak merah...

Pada mak dah selalu sangat...muakler...
This time tukar ganding dgn ikan masak merah n udang ungkep.....terbaikk...
Akak pun ckp camtu......



 photo 20150121_140130.jpg



Bahan :

1ekor ayam or 1 ekor ikan tenggiri (7 kpg) - goreng dgn garam n kunyit
1 sb rempah kari daging
3 sb madu or gula perang
2 sb sos  tomato
Garam secukup rasa
Sedikit air

Bhn kisar :

1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1/2 inc halia
3 sb cili kisar

**bhn kisar campur rempah kari






 photo AYAMSOSHA.jpg



Cara :

1.tumis bhn kisar,garing masuk air,sos,madu n garam
2.masuk ayam,kacau sebati.angkat.

Note :

U allz suke sambal lebih ...So utk ayam mak gandakan 2x bhn
Tuk ikan nie mak mak gandakan 1.5 x bhn

No comments:

Post a Comment