Bahan :
1/2 ekor ayam
1 liter santan dari 1.5 biji kelapa
1 btg lada merah } belah 2 jgn Putus
1 btg lada hijau }
2 biji tomato - belah 4
1/2 kiub ayam
2 sb kerisik
3 sb rempah kurma
4 biji telur rebus
Bhn kisar :
2 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1/2 inc halia
Satukan bhn kisar dgn rempah kurma
Bhn tumis :
1 labu bwg besar -mayang
1 ulas bwg putih - mayang
1 btg kulit kayu manis
3 biji cengkih
2 biji pelaga
1 bunga lawang
Cara :
1.Tumis bhn tumis ,wangi masuk bhn kisar
2.bhn kisar wangi masuk santan,garam n kiub ayam
3.reneh hingga ayam empuk n sedikit pekat,masuk lada,tomato,telur n kerisik
4.kacau sebati.didih matkan api
No comments:
Post a Comment