Macam asam pedas n kicap....kari pun bole dimasak dgn ayam...
Ikan n daging....
Bukan saje sedap dimakan dgn pelbagai nasi....sedap juga tuk
dicicah dgn roti putih apalagi roti jala n roti canai....
Bahan :
1/2 ekor ayam
1 liter santan - dari 1.5 biji kelapa
2 labu bwg besar }
3 ulas bwg putih } kisar then campur serbuk kari
1/2 inc halia }
2 biji kentang - belah 4 or 6
1 btg karot
1 pelepah daun kari
2 sb - serbuk kari
1 sb sos tomato
1 btg kayu manis
2 biji pelaga
3 biji bunga cengkih
1 bunga lawang
Cara :
1.tumis bhn tumis n daun kari diikuti bhn kisar
2.garing,masuk ayam,ayam tukar warna masuk santan, karot n kentang
3.perasakan dgn garam.renehkan hingga kentang n karot empuk
4.masuk sos tomato.kacau sebati .matikan api
No comments:
Post a Comment