Saturday 24 January 2015
IKAN PARI BAKAR
Bahan-bahannya :
1 ekor ikan pari, dipotong dua dan dibersihkan
3 sudu makan kicap
gula perang secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis
5 biji limau kasturi
Bahan untuk dikisar :
10 batang lada merah
10 batang cili padi thailand
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan kicap, gula, garam dan serbuk perasa. Setelah rempah masak, ketepikan.
2. alaskan loyang dengan daun pisang. Letakkan ikan pari diatas daun pisang, dan tuangkan rempah yang telah ditumis tadi diatas
3. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 40 minit. Angkat, sewaktu dihidang boleh perahkan jus limau kasturi
Untuk Ikan kat atas tuh mak double-up kuantiti untuk sambalnya......
Memang sedap.......macam pari bakar yang selalu our family makan kat tepian tebrau.....
Selalunya kalau pari kecik nie nenek panggir Tuka......
Labels:
IKAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment