Saturday 24 January 2015
BUTTER PRAWN
3 kali percubaan baru jadik .......sbb tu org kate usaha tangga kejayaan.....bile kite xputus asa mencube pasti berjaya....chewah.....
Yg rumitnya buat tang misainya tu....sebenarnya bukan susah sgt....ewah kerekle plak ....cume teknik mau betul.....
cara membuat mak negok kat youtube then diperkasakan teknik2nya dgn sumber dari blog masakan
....gupenya bukan mak sorang aje yg fail byk kali nak hidangkan menu nie....ramai yg mengalami nasib yg sama......
Nila misai yg beberapa kali gagal dibuat....klu misai xjadik....xjadikle menu nie....
tapi xde misai pun sedap udang nie....
Bahan :-
3 biji kuning telur (klu telur besar gune 2 biji saja,maknya saiz sederhana)
3 sb mungkum butter
3/4 cwn minyak masak
Cara :-
Pukul sket telur.Panaskan minyak bersama butter.
tuangkan sket2 telur tadi (dari jarak yg agak tinggi) sambil terus mengacau seperti bulatan,(Guna senduk besi bulat utk proses nie supaya senang nak buat pusingan)
Bile habis terus matikan api sambil terus mengacau then angkat dgn penapis kelapa (sbb tahan panas).letak atas tisu serap minyak.
Bahan tuk udang :
15 ekor udang (perapkan dgn garam n pepper)
5 tangkai daun kari
5 cili padi hijau - potong bulat2
3 ulas bwg putih cincang halus
1/2 cwn susu cair
sedikit minyak untuk menumis (dari minyak buat misai tadi)
garam n gula secukup rase (garam jgn byk sbb minyak dah ade butter)
Cara :
Goreng udang dgn minyak biasa.Masak angkat.
tumiskan bwg putih,lada padi n daun kari tadi.Wangi ,masuk gula n garam then susu.
masukkan udang.bile agak kering angkat.Hidangkan dgn misai tadi (gaulkan serata)
Labels:
SEAFOOD
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment