Wednesday 7 January 2015

IKAN MASAK BENGGALI

Lauk ni rase kombinasi asam pedas n kari....pade tekak makla...
Sedap....






 photo masakbenggali.jpg








Sumber : Rozzan blogspot

Bahan :
1 kilo ikan
2 biji bwg besar - hiris
1 ikat daun ketumbar
 2 biji tomato (belah 4)
5 biji sayur bendi
Garam n gula secukup  rasa

Bhn kisar :
2 sb cili kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 sb lada hitam (mak letak 1/2 st jek)
1 st  jintan halus
1 st serbuk kunyit
air asam jawa secukupnya
3-4 cwn air


Cara :
1.tumis bwg,layu msk bhn kisar.garing msk air
2.msk daun ketumbar,didih masuk ikan n bendi
3.masuk air asam ,garam n gula.masuk tomato,matikan api

No comments:

Post a Comment