mak klu bole setiap minggu nak ade lauk asam pedas....
U allz sukela sbb guna ayam....mak sejak dah veteren nie
Kureng sket suke ayam...more to ikan....
Kali nie buat cair sket sbb nak mkn ngan rojak....bhn same cume care
Masak lain sket.....
Bahan :
1/2 ekor ayam
20 tangkai cili kering } - rendam ngan air panas***
3 labu bwg besar }
3 ulas bwg putih }
1/2 inc halia } ------> kisar halus
1/4 inc kunyit }
1/2 inc lengkuas }
1 inc belacan }
1 sb asam jawa ]
1 liter air ] ----> ramas bersama
segenggam daun kesum
garam secukup rase
sedikit gula perang - tuk balance rase masam
Cara:
1. Tumis bhn kisar hingga garing,masuk ayam gaul sebati
2. reneh hingga ayam tukar warna,masuk air asam,garam n gula
3. reneh lagi hingga kuah sedikit pekat
4..masuk daun kesum gaul then matikan api.
No comments:
Post a Comment